Val de Loire

Kicsit elkésett bejegyzés, elnézést érte, de a képeket úgyis látta már mindenki (Anyu? :D) facebookon! Épp teázgatok egyet, és nincs más program, úgyhogy gondoltam most megírom.

A kirándulás ötlete Esztitől származik, akiről már olvashattatok, ő a Magyar Intézetes barátosnénk :) Az útvonalat is ő tervezte (meg a google maps), és a csodálatosan fantasztikus szállásunkat is ő foglalta, sokat küzdött a programért, és ezúton is szeretném neki megköszönni, mert nélküle mi álmodni se mertünk volna egy ilyen hétvégéről~~~

Szóval: Hosszúhétvége volt a Mindenszentek miatt, így nem volt egyszerű a szervezés, minden szálloda tele volt, és minden bérelhető kocsit lefoglaltak már, így kissé kétségbe voltunk már esve, amikor úgy éreztük Gáborral, hogy a feladat ránk eső részét nem tudjuk elintézni, és a 4. kocsibérlős helyről penderítenek ki minket azzal, hogy esélytelen, nincs több autó... De aztán csoda történt, az 5. helyen (aminek még megvártuk a nyitását, ha már csak 10 perc volt addig) azonnal találtunk magunknakvalót, így gond nélkül foglaltunk magunknak egy kis Suzuki Splasht. Az autóról annyit kell mondani, hogy szerencsére nem fogyasztott sokat, és nagyon szépen végigbírta a 670 km-ünket (persze ez főleg Gábor érdeme!), úgyhogy nagyon megkedveltük :)

Az azóta "Désolé 4"-nak elnevezett formáció (Eszti, Barbi, Gábor, Dorci) első úticélja Orléans volt (najó, nem, mert egy benzinkút, ami miatt egy zombivárosban keringtünk egy darabig, de ez egy másik történet :D). Nagy Jeanne d'Arcos vagyok, ezt sokan tudjátok rólam, úgyhogy nagyon örültem ennek kis másfélórás sétának, bár lássuk be, egy hétvégi napon egy ilyen kisváros teljesen kihalt, és amúgy sem csinálnak azért akkora bizniszt Jeanne-ból, hogy emiatt megérje meglátogatni a várost, ha az ember amúgy nem épp arra menne. Az Hotel Groslot (igen, AZ. Ne próbáljátok megérteni a franciákat :D) azért nagyon tetszett a vicces mintás falával :)Az első igazi kastély célunk Chambord volt. A legnagyobb, és az egyik leghíresebb loire-völgyi kastély. Erről mintázták állítólag a Disney Szépség és a szörnyeteg kastélyát, persze ezt megcáfoltuk, mert nincs rajta egy darab vízköpő se, és túl meredek a teteje ahhoz, hogy meg lehessen rajta állni - de valszeg az idétlen asszimetrikus összevissza tornyocskák miatt tartják így számon :) A száraz faleveles fotókon láthatjátok, hogy igazán szép időt sikerült kifognunk a kirándulásra, egész konkrétan sikerült eltalálnunk azt a rövid kis időintervallumot, amikor már pirosak/sárgák/barnák a levelek, DE még fent vannak a fákon! Egyszerűen csodálatos volt!
A második kastély a Cheverny kastély volt, ami kívülről nem nagy szám (bár belülről csodaszép, de most nem rakom fel az összes enteriőrfotót), mert igazán apró (babaház effektus, mint Linderhofnál!)......de még otthon az internet segítségével felfedeztem, hogy azért a franciáknak is van némi Tintines kötődése, és nagyon megörültem! Esztivel bementünk a külön épületben kialakított kiállításra aminek az volt a címe, hogy "A Marlinspike Hall titka", ugyanis Haddock kapitány villáját erről a kastélyról mintázták! :) A kiállítás maga nagyon szórakoztató volt, interaktív, és vicces, hogy ennyire színes, vidám és képregényes egy régi kastély közelében :) A termek az unikornisoskalózos képregény sztoriját foglalták össze, ami külön stílusos volt így, hogy múlthéten kezdték el adni a mozikban az új 3Ds Tintin filmet, ami szintén ezen a történeten alapszik :) Remélem, hamarosan megnézzük!
Este Bloisban szálltunk meg. A sötétben eltévedést és a szálloda egy órás keresését asszem hívhatjuk autós városnézésnek :))) és még a nyelvet is gyakoroltuk közben, annyimindenkitől megkérdeztük, hogy hova is megyünk :D Miután átvettük a szobácskáinkat, Gábor jól leitatott minket... :D Egy felestől sikerült úgy berúgnunk, hogy Barbival azóta is belepirulunk, ha szóba hozza valaki :D Eszti jól titkolta, csak akkor bukott le, amikor átesett a küszöbünkön :D De persze mentségünkre legyen mondva, hogy egész nap csak két szendvicset és némi kekszet ettünk. Úgyhogy korgó gyomorral, és vörös arccal kuncogva becéloztuk a szemben lévő pizzást, ahova még 10%os kedvezményt is kaptunk a szállodában :) Kb. ennyi is volt a partyparty aznap estére, mert miután visszamentünk a szobába, szerintem 20percen belül már mindenki aludt (Gábor ruhástól mindenestűl az ágy közepén :D)... kivéve én. Vidáman egész éjszaka fent voltam, ugyanis sikerült valahogy felfáznom (indokolatlan. Meleg volt.), de legalább annyira kis petite volt a szoba, hogy közel volt a vécé :D De szerencsére tudatában vagyok az életképtelenségemnek (elég sokan szóltak már konkrétan ezt a szót használva :P), ezért volt nálam gyógyszer, így reggelre elég jól sikerült lenyomnom a dolgot, aludtam kb. 4 órát, és nap közben is csak kicsit nyüszítettem. Lelkes voltam az új úticélok miatt, és ez szerencsére elterelte a figyelmemet!

A másnap reggelt a bőséges szállodás reggelink után Villandry-ban kezdtük, a legmesszebbi pontnál a térképünkön. Személy szerint ez volt a kedvencem (persze Tintint leszámítva). Egyszerűen fantasztikus, hogy a parkja ugyanúgy francia kert, mint a többinek, de mégse, mert virágok helyett zöldségeket termelnek! Szuper zöldségillat is volt, és természetesen a lila saláták vagymik voltak a kedvenceim! Ide nem mentünk be, mindenhol azt olvastuk, hogy a park az érdekes, és nem is baj, így is rengeteg időt töltöttük a csodálatos kertben :)Villandry után következett a másik névről is világhíres kastély: Chenonceaux - asszem sosem fogom tudni segítség nélkül leírni, és azt is elmondhatná valaki, hogy mitől függ, hogy van X a végén, vagy nincs :D Itt voltunk kívül is, belül is, mindenhol, csak éppen csónakáznunk nem sikerült, pedig beterveztük, és kicsit csalódottak is voltunk, hogy nem lehetett~Még a napsütésben egy útszélen csináltunk egy menő fotót a menő kisautónkkal, aztán becéloztuk a közelben lévő Amboiset. Innen már nincsenek fényképeim (vagy csak bénák), mert közben az óraállítás miatt elég hamar besötétedett. Amboise-zal úgy voltunk az alapterv szerint, hogy ha belefér, megnézzük, ha nem, akkor nem fogunk sírni, mert végül is nem terveztük :D Kicsit jobban is alakult a dolog, mint ahogy vártunk! Amboise klassz kis hely, tele volt élettel az utca a kastély lábánál, ami szokatlan módon a központban volt. Gábort ez a város kis nosztalgiával töltötte el, hiszen ő volt már itt :) Magába a kastélyba nem mentünk be, mert már késő volt, és kicsit drága is lett volna (Chambord kivételével mind magántulajdonban van, így elég magas a belépők ára), de sétáltunk egyet a környéken, Barbival ettünk macaront, vettünk bagettet Eszti előre bekészített kis hidegtáljához, majd kitaláltuk, hogy ha már ittvagyunk, elsétálunk, és megnézzük legalább kívülről, hogy mi is az a Leonardo park. ...és hát úgy alakult, hogy egy szerencsés pillanatban belógtunk a már lassan záráshoz készülődő parkba :D Apáék kérdezték azóta, hogy vajon ezt kitől tanultam :DDD Már teljesen sötét volt ugyan, de szerintem szépen megkoronázta a napunkat a parkban a séta :)

Még ugyan az óra szerint korán volt, de azért vaksötétben autóztunk haza, Gábornak hála teljes biztonságban, és annyira telítődve voltunk információval, hogy egyikünknek se sikerült elaludnia a kocsiban. Azt hiszem, azóta is a fényképek nézegetésével próbáljuk feldolgozni a 2 napba sűrített indokolatlan mennyiségű élményt! :)

Jólvan lányok, csak kétszer szerepelt egy bejegyzésben az "indokolatlan" szó, és a "feldolgozni" pedig csak egyszer! Legyetek rám büszkék :D

1 comment:

  1. Nagyon klassz képek lettek :) !
    És az a harisnya... lassan 3 éve olyat keresek mindenhol T_T ...

    ReplyDelete